Veelgestelde vragen

Vind hieronder het antwoord op jouw vraag

Alle vragen per onderwerp

Voor de vingerprik kun je via het Menu navigeren naar Vingerprik onder Lichamelijke testen. Hier staat een instructievideo voor het uitvoeren en verzenden van de testen. Je kunt de video ook bekijken op https://www.persoonlijkegezondheidscheck.nl/thuistest/ .

Kijk voor de instructies van de urinetest in het instructieboekje.

Als je de meetwaarden nog niet hebt afgerond en verstuurd, kun je via ‘Lichamelijke testen’ in het menu navigeren naar de meting die je wilt wijzigen. Als je alles hebt verstuurd maar er klopt iets niet, dan kun je mailen naar info@persoonlijkegezondheidscheck.nl. De ServiceDesk zorgt ervoor dat de metingen weer voor je open komen te staan. Je kunt ze dan direct wijzigen en opnieuw versturen.

Wij vragen je om je bloeddruk en hartslag twee keer te meten, zodat wij hier een gemiddelde van kunnen nemen. Op die manier zijn de metingen en de conclusies die we hieruit kunnen trekken een stuk betrouwbaarder. Het blijft natuurlijk een momentopname.

Daarnaast kun je zo ook zelf nagaan of er een groot verschil zit tussen de eerste en tweede meting en of een derde meting nodig is. Een groot verschil kan verklaard worden door praten tijdens één van de metingen, of doordat je actief bent geweest en bij de tweede meting een stuk meer uitgerust bent. Lees de instructies in je account goed na om te zien of een extra bloeddrukmeting nodig is voordat je de waarden invult.

De bloeddrukmeter die wij gebruiken, is een Visomat 20/40. Deze bloeddrukmeter is internationaal erkend en dubbel A gevalideerd volgens ‘the international protocol’ (ESH). Er is door &NIPED gekozen voor deze bloeddrukmeter om zo de nauwkeurigheid van de metingen te kunnen waarborgen.

Je kunt natuurlijk ook een andere bloeddrukmeter gebruiken die voldoet aan deze standaarden. Klik hier voor het overzicht met goedgekeurde bloeddrukmeters.

Er zijn verschillende meldingen die de bloeddrukmeter kan geven. Raadpleeg zo nodig ook de handleiding van het apparaat.

Error 300

Er is te veel druk op het manchet om je arm. Het manchet is volledig opgeblazen vanwege beweging van het lichaam of arm tijdens de meting.
Oplossing: Herhaal de meting, zit stil en praat niet.

Het luchtslangetje is geblokkeerd of de luchttoevoer is geblokkeerd.
Oplossing: Kijk of er nergens een knik in de slang zit, hij moet naar beneden langs je arm gaan, en controleer of de toevoer van lucht vanuit het apparaat niet geblokkeerd is.

Error 1

De meting kon niet worden uitgevoerd vanwege praten of bewegen tijdens het meten.
Oplossing: Herhaal de meting, zit stil en praat niet.

Error 2

Oppompen gaat niet goed: te snel of te langzaam.
Oplossing: Controleer of het slangetje goed in het apparaat zit en herhaal de meting.

De fout is herkend door het apparaat, het manchet zit niet goed om je arm.
Oplossing: Lees de instructies nogmaals en herhaal de meting, zit stil en praat niet.

Error 3

Luchtdruk verlagen gaat te snel of te langzaam.
Oplossing: Zorg dat je stil zit tijdens de meting.

Error 0

Je hebt per ongeluk op de start/stop knop gedrukt terwijl je de batterij aan het vervangen was.
Oplossing: Zet het apparaat uit en aan met de start/stop knop indien nodig.

Nee, dat hoeft niet. Deze bloeddrukmeter heb je zelf betaald, of is vergoed door uw werkgever of zorgverzekeraar, dus hij is van jou! Met deze bloeddrukmeter kun je je bloeddruk blijven monitoren. Als je later nogmaals deelneemt aan de Persoonlijke Gezondheidscheck, kun je deze gebruiken en ontvang je geen nieuwe bloeddrukmeter. De bloeddrukkmeter wordt eenmalig kosteloos verstrekt.

Je buikomvang meet je met een meetlint. Het meetlint zit altijd in de checkbox. Als je geen checkbox ontvangt, kun je een eigen meetlint gebruiken. De instructies voor het meten van je buikomvang kun je terugvinden in je account door via het menu naar Lichamelijke testen en vervolgens naar Buikomvang te navigeren.

Iedere digitale bloeddrukmeter geeft naast de boven- en onderdruk ook altijd de hartslag (pulse) aan. Je kunt deze tijdens de meting hier dus gewoon van aflezen. Als je je bloeddruk niet zelf met een apparaat hebt gemeten en de waarden van je hartslag niet hebt opgeschreven, kun je ook altijd zelf de hartslag meten. Dit doe je door met je vingers de puls in je pols te voelen. Tel het aantal pulsen per minuut en je hebt je hartslag.

De instructies voor het meten van je bloeddruk met een digitale bloeddrukmeter kun je terugvinden in je account door via het Menu naar Lichamelijke testen en vervolgens naar Bloeddruk te navigeren.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het meten van jouw bloeddruk. Mogelijk heb je een bloeddrukmeter ontvangen van jouw werkgever en/of verzekering of is er een bloeddrukmeter aanwezig op de locatie van jouw werkgever. Indien dit zo is, kan je deze informatie vinden onder jouw persoonlijke account. Een andere mogelijkheid is om jouw bloeddruk te laten opmeten bij een huisarts of serviceapotheek. Hiervoor kan je vooraf contact opnemen met betrekking tot de mogelijkheden.

De lichamelijke metingen die we meenemen in De Persoonlijke Gezondheidscheck zijn:

  • Lengte
  • Gewicht
  • Buikomvang
  • Bloeddruk

Lengte en gewicht zijn van belang om je Body Mass Index te berekenen. In combinatie met je buikomvang kunnen we wat zeggen over de vetverdeling in jouw lichaam.

De bloeddruk is belangrijk om jouw risico op hart- en vaatziekten te kunnen bepalen. De waarden van de bloeddrukmeting combineren we in ieder geval met jouw antwoorden op de vragenlijst. Op die manier kunnen we een betere indicatie bieden voor jouw risicoprofiel. In combinatie met een cholesterolmeting kunnen we een nog nauwkeuriger beeld voor je schetsen.